Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Wojewódzki Dzień Szefa Kuchni

Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie. Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, który przypada 20. października został zainaugurowany w 2004 r. przez Billa Gallaghera.

 

 Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego dnia było szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych. Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej województwa opolskiego chcą uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód szefa kuchni oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej.

 

W naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne z użyciem dyni. Uczniowie wymieniali się przepisami związanymi z potrawami z dyni, poruszali właściwości zdrowotne tego warzywa, a na koniec wszyscy zajęli się wycinaniem wzorów w okrągłych pomarańczowych dyniach.

W naszej szkole można uczyć się tego zawodu teoretycznie, praktycznie uczniowie przygotowują się do zawodu w restauracjach m.in. „ Brzeska”, Bar „Uliczka” i wielu innych.

Przy okazji święta wszystkim szefom i kucharzom restauracji życzymy samych smacznych potraw i wielu sukcesów kulinarnych.  Bo cóż że ładny wystrój i przestronne wnętrze oraz przyjemna atmosfera w restauracji, gdy najważniejszy jest szef kuchni czyli serce każdego lokalu gastronomicznego.

 

Dzień Szefa Kuchni zorganizowł  Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem Agnieszką Łukaszów. 

Data dodania: 2021-10-20 19:17:41
Data edycji: 2021-10-20 20:21:00
Ilość wyświetleń: 205

"Inni budują dla nas, my dla potomności"

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook